Εσπερίδα Λαογραφίας: Ας συστήσουμε τον «Καλόγερο» και τη συνοδεία του. Ένα δρώμενο από τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης αναβιώνει στην Ξάνθη.

Ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης και τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, διοργανώνουν εσπερίδα ενημέρωσης του κοινού για την αναβίωση του δρώμενου του Καλόγερου, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.

Μετά από πρόταση των τεσσάρων πολιτιστικών φορέων και στη μνήμη των προσφύγων που ήρθαν από τις πατρογονικές μας εστίες, ο Δήμος Ξάνθης εμπλουτίζει το λαογραφικό περιεχόμενο των ΘΛΕ, αναβιώνοντας τον Θρακιώτη «Καλόγερο», όπως ακριβώς τον περιγράφει ο μεγάλος Θραξ συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896) στα τέλη του 19ου αιώνα.

Για την ιστορία, τη σημειολογία, τα στοιχεία και την αναβίωση του δρώμενου θα εισηγηθούν οι κυρίες Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου και Αθανασία Θεοδωρίδου.

Εισήγηση 1η: Ιχνηλατώντας τον Θρακιώτη «Καλόγερο»

Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ξεκινώντας από τον Άγιο Γεώργιο-Βιζύης, το χωριό του Βιζυηνού, θα παρακολουθήσουμε  τον ίδιον τον ποιητή να μας περιγράφει αριστοτεχνικά και με λεπτομέρεια ένα-ένα τα πρόσωπα του δρώμενου «Καλόγερος» καθώς και τη συνολική εξέλιξη μέχρι την ολοκλήρωση ενός κύκλου ζωής. Στη  συνέχεια και μέσα από ένα ταξίδι  στον χωροχρόνο, θα ταξιδέψουμε όλοι μαζί σε διάφορες περιοχές της ενιαίας Θράκης  από το Σκεπαστό και το Σαμμακόβι όπου  θα δούμε τους Πιτεράδες, τους Γκαγκλαδες και τους Σεϊμένηδες, το Κιγίκ με τον  Σκυλόμπεη, μέχρι το Ορτακιοϊ, τη Ν. Βύσσα, και τα Βρυσικά με το δρώμενο του Μπέημ για να καταλήξουμε τελικά στην Ξάνθη και στο κάψιμο του Τζάρου.

Εισήγηση 2η. Προς τους πρώτους θεατρικούς ρόλους, από το δρώμενο στο δράμα: ανθρωπόμορφες μεταμφιέσεις και παραστατικά δρώμενα με εθιμικό υπόβαθρο.

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΔΠΘ

Ένα από τα πλέον περιεκτικά παραστατικά συνονθυλεύματα εθιμικών τελετουργιών στον ιστορικό θρακικό και μακεδονικό γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων, το οποίο προσεγγίζεται υπό το πρίσμα της σύγχρονης λαογραφίας, είναι ο Kαλόγερος/kuker/köpek-bey που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του δράματος με εθιμικό υπόβαθρο, δηλαδή: Τη δομή του αγερμού, την πομπή, τη θηριομορφική μεταμφίεση, την παρωδία του γάμου, το μοτίβο «Θάνατος/Ανάσταση», τη σατιρική κηδεία, εν τέλει την τελετουργική ψευδαροτρίωση. Στη συνέχεια αναφέρονται παραστάσεις δικαστηρίου (Καδή π.χ., Σάμου, Κιοπέκ Μπέη π.χ., Έβρου). Θα αναφερθούμε και στις σύνθετες πομπές μασκαρεμένων, προσεγγίζοντας το παλαιό παραδοσιακό καρναβάλι στο Σαμμακόβι (Demirköy), βoρείως της παλαιάς θρακικής Βιζύης (Βίζας), στο οποίο κυριαρχούσαν οι Σεϊμένηδες και οι Πιτεράδες.

Εισήγηση 3: Γυναίκες σε ανδροκρατούμενα έθιμα και δρώμενα: Ο tempora o mores!

Αθανασία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας, μέλος του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράμας.

Η παρουσία των γυναικών σε ανδροκρατούμενα λαϊκά έθιμα και δρώμενα τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στις κοινότητες που είναι φορείς της ζώσας παράδοσης αλλά και στην επιστημονική κοινότητα. Νέοι καιροί, νέα ήθη.

  • 00

    days

  • 00

    hours

  • 00

    minutes

  • 00

    seconds

Tags:

Date

Παρασκευή 14-02-2025

Time

18:00

Location

«Καπναποθήκη Π», αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού»
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Καπνεργατών 9
Διεύθυνση Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Organizer

Διεύθυνση Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
Phone
2541067065
Email
ekdiloseis@cityofxanthi.gr

Other Organizers

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Phone
2541026635
Email
fthrace@otenet.gr

Είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998, αποβλέποντας στην ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλληλη ανάπτυξη των υποδομών στις οποίες στεγάζεται. Στο διάστημα λειτουργίας του, εξελίχθηκε σε πρότυπο πολιτισμικής οντότητας με την υποδειγματική αναστήλωση, αξιοποίηση και διαχείριση διατηρητέων μνημείων της βιομηχανικής κληρονομιάς, με ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Οι ποικίλες δράσεις του Ιδρύματος στεγάζονται σε συγκροτήματα της περιοχής των καπναποθηκών Ξάνθης με συνολική έκταση 2.000 τ.μ. Οι εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών, οι συναυλίες, τα πολυθεματικά σεμινάρια, οι ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής Θρακιωτών δημιουργών, οι οργανωμένες παρεμβάσεις σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και οι δραστηριότητες βασισμένες σε επεξεργασμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις προσδιορίζουν αποτελούν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Λύκειο των Ελληνίδων
Λύκειο των Ελληνίδων
Email
lykeiolex@gmail.com

Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης είναι Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και ιδρύθηκε το 1976. Επιδεικνύει αξιόλογο πολιτιστικό έργο στην ακριτική Ξάνθη, έργο που στηρίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά. Αποτελεί θεματοφύλακα της παράδοσης με ανελλιπή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της Ξάνθης και της Θράκης, αλλά και όλης της Ελλάδας, σε Ευρώπη και Αμερική, όπου έχει κληθεί. Έχει διακόσια μέλη και στα τμήματα του, των ελληνικών παραδοσιακών χορών, χορωδίας ενηλίκων, φιλαναγνωσίας, ιστορίας και πολιτισμού, κοπτικής - ραπτικής φοιτούν άτομα όλων των ηλικιών. Διαθέτει επίσης Εκθετήριο Ελληνικής Ενδυμασίας και πλούσια Ιματιοθήκη από 640 φορεσιές. Διοργανώνει εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις, ομιλίες, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, φωτογραφίας, έργων λαϊκής τέχνης, παραδοσιακού κοσμήματος και εκπονεί δράσεις για τον απόδημο ελληνισμό. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία με σημαντικότερο αυτό της Ακαδημίας Αθηνών και συνεχίζει δυναμικά την πορεία με σκοπό να διατηρήσει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και τον Ελληνισμό.

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Phone
2541025421
Email
fexanthis@gmail.com

Ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής μας, προσφέρει εδώ και επτά δεκαετίες μια ιδιαίτερη γεύση πολιτισμού. Στόχος της είναι να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Να καλύπτει με υψηλή αισθητική τις απαιτήσεις των κατοίκων για εκδηλώσεις. Να φροντίζει τη διατήρηση της παράδοσής μας και τη διάδοση της νεότερης ιστορίας με υποδομές, αξιοπιστία και επιστημονικό υπόβαθρο. Αποκατέστησε και συντηρεί τρία από τα ωραιότερα κτίρια της Ξάνθης, όπου στεγάζει και τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της. Απευθύνεται πρώτα σ’ αυτούς που γνωρίζουν ελάχιστα. Σ’ όσους γνωρίζουν περισσότερα … και τελευταία, σε όσους γνωρίζουν πολλά και ενδιαφέρονται ειδικά… Απευθύνεται στο νου και την καρδιά της τοπικής κοινωνίας και προσωπικά στον καθένα μας καθώς και στους επισκέπτες της πόλης μέσω του Μουσείου.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Phone
2541078811
Email
pontos@xan.gr