Γενικός Πρόξενος Η.Π.Α. στο Xanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

 

Στην τελευταία του επίσκεψη, με την ιδιότητα του Γενικού Πρόξενου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στην Ξάνθη ο Gregory W. Pfleger, Jr. Εντός των επόμενων εβδομάδων ο κ. Pfleger αφήνει την εμπειρία της Ελλάδας ως πεδίο διπλωματικής δράσης και ως μια χώρα στην οποία εργάστηκε με προσήλωση και πάθος. Πάθος για το νέο, για το καινοτόμο, για αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά στο παρόν και στο μέλλον στη συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη Ελλάδας και ΗΠΑ.

Την έντονη αυτή επιθυμία του Αμερικανού Πρόξενου να είναι η Ξάνθη ένας από τους τελευταίους του σταθμούς πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, ενίσχυσε η δραστηριότητα του Xanthi TechLab, μια πρωτοβουλία της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, που έχει επιδείξει θεαματικό έργο και επιδόσεις από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Μάλιστα, με μια αυθόρμητη έκφραση δήλωσε με σαφήνεια: “Όλο το έργο σας είναι ένα υπέροχο παράδειγμα. Γι΄αυτό εξέφρασα την επιθυμία να έρθω. Οι ικανότητες σας με έφεραν στην Ξάνθη !”

 

Ερωτηθείς από το Xanthipress εάν διέκρινε μεταβολές στην λειτουργία του Xanthi TechLab εξαιτίας του κορονοϊού και πόσο καλά πιστεύει ότι αυτό ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας, αφήνοντας έναν σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, ο κ. Pfleger απάντησε: “Κανείς δεν γνώριζε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο πώς θα εξελισσόταν όλο αυτό και πώς θα εξελισσόμασταν κι εμείς οι ίδιοι. Στα δικά μου μάτια, η εξέλιξη μέσα από δυσκολίες είναι αυτό που πέτυχε το Xanthi TechLab και ο Συντονιστής του Δημήτρης Γιαννακούδης. Αυτό ακριβώς που μας έδειξαν τα παιδιά του Xanthi TechLab, ότι “ναι, εμείς θα στραφούμε σε άλλες μεθόδους εργασίας, θα χρησιμοποιήσουμε τον χώρο που έχουμε και πάλι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι απλά καταπληκτική η ικανότητα να βρίσκουμε άλλους τρόπους εξέλιξης όταν βρισκόμαστε μπροστά σε απρόσμενες προκλήσεις και αυτή είναι η περίπτωση του Xanthi TechLab που η δράση του ταξίδεψε πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ξάνθης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τις μάσκες που δημιούργησε η ομάδα χρησιμοποιώντας τους τρισδιάστατους εκτυπωτές που κατασκεύασε περισσότερες από 2.000 μάσκες, στο πλαίσιο μιας τοπικής εθελοντικής ομάδας, οι οποίες δόθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.”

 

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προξένου κ. Pfleger να παρουσιάσει το έργο του Xanthi TechLab κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και γενικότερα, ο Συντονιστής του Δημήτρης Γιαννακούδης σημείωσε: “Από τον Φεβρουάριο υλοποιήσαμε περισσότερα από 200 προγράμματα -στην πραγματικότητα μέσα στην κρίση του κορονοϊού αυξήσαμε τα προγράμματά μας- σε επίπεδο δικτύωσης και συνεργασιών, προβολής και ανάπτυξης κοινού, σε ένα γεωγραφικό εύρος από την Αλεξανδρούπολη, την Κύπρο και την Βόρεια Μακεδονία. Κάναμε νέους φίλους και συνεργάτες, υλοποιήσαμε κοινές δράσεις και ανταλλάξαμε απόψεις. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Digital Communication Europe SouthEastern Europe Hub και θα προσπαθήσουμε και στο μέλλον να επενδύσουμε στην δικτύωση και στα οφέλη που αυτή μπορεί να προσφέρει σε μια κοινωνία όπως η δική μας.”     

Σε μια προσπάθεια να διαφανεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το Xanthi TechLab στην ευρύτερη περιοχή, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης σε τεχνολογικό πόλο, ειδικότερα από την ΔΕΘ του 2018 κι έπειτα, και όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει η δραστηριοποίηση επιχειρηματικών κολοσσών όπως η Pfizer, η Cisco κ.α. για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

 “Η δράση του Xanthi TechLab θα ωφελήσει πολλαπλά το ίδιο αλλά και την περιοχή της Ξάνθης από την διασύνδεση με την Θεσσαλονίκη, με την Μακεδονία, με τα Βαλκάνια και ακολούθως με την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης. Αυτό είναι το όραμά μας και αυτό είναι που πετυχαίνουμε βήμα-βήμα και θα το ξαναδούμε καθώς προχωράμε μπροστά με βήμα ταχύ και στην ΔΕΘ 2020, τηρώντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Εκεί θα μας μαγνητίσουν όχι μόνο οι επιτεύξεις των νέων επιχειρηματιών αλλά και πολύ φιλόδοξες συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων με αμερικανικές.”

Ο κ. Pfleger είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με το 14χρονο μέλος της Ομάδας Robomaniacs Λευτέρη Κερασίδη και έναν εκ των τριών προπονητών του Ηλία Γιάνναρο, που, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας διακρίθηκαν στο First Lego Leagueγια την τεχνολογική λύση που πρότειναν με την παρουσίασή τους για την ανακατασκευή του δημοτικού κολυμβητηρίου Ξάνθης.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν τόσο ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.  Κωνσταντίνος Κουρτίδης και η διεύθυνση του Κέντρου Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού τόνισε τη σημαντικότητα της συνεργασίας, την άριστη σέση των εμπλεκόμενων μερών καθώς και την αμέριστη υποστήριξη στο έργο και τη δραστηριότητα του Xanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Κλείνοντας την σύντομη αλλά μεστή περιεχομένου παρουσία του στην Ξάνθη, ο κ. Pfleger δήλωσε πως η Αμερικανική Πρεσβεία θα συνεχίσει αδιαμφισβήτητα να στηρίζει το εξαιρετικό έργο του Xanthi TechLab καθώς έχει αποδειχθεί πως πρόκειται για μια επένδυση που παράγει οφέλη στην τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται και όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται αξιοποιούνται στο έπακρο. Μάλιστα, τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί είναι η κινητήριος δύναμη για να αναπτυχθεί περαιτέρω το δίκτυο των TechLabs και σε άλλες περιοχές.

 “Η Ξάνθη είναι το καλό παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσουμε για να διευρύνουμε το δίκτυό μας και σε άλλες περιοχές. Οφέλη σαν αυτά που παράγει η Ξάνθη επιθυμούμε όταν επενδύουμε και αυτά τα οφέλη είναι που μας ενώνουν με τις χώρες υποδοχής των Tech Labs.”

 

Πηγή: xanthipress

Previous Article

Συλλυπητήριο μήνυμα

Next Article

Συνεργασία του Xanthi TechLab με το Digital Communication Network South Eastern Hub

You might be interested in …